Informatie over de groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat jouw auto verzekerd is. Daarnaast vind je allerlei praktische informatie op de groene kaart, zoals de telefoonnummers die je kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal. Het is handig, maar niet verplicht de groene kaart bij je te hebben. In een aantal landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben.

De originele groene kaart is van papier en is daadwerkelijk groen. Ga je op vakantie naar een van onderstaande landen of rijd je er doorheen? Zorg dan dat je een papieren groene kaart bij je hebt op groen papier. Heb je alleen een digitale groene kaart? Neem dan tijdig contact op met ons of met je tussenpersoon. Dan krijg je een originele papieren versie van de groene kaart opgestuurd.

In de volgende landen is de originele groene kaart verplicht:

Albanië
Bosnië (en Herzegovina)
Israël
Marokko
Moldavië
Montenegro
Oekraïne
Rusland
republiek Servië
Tunesië
Turkije
Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
Wit-Rusland
Iran

Staat jouw vakantieland niet in deze lijst? Dan is het niet verplicht om de originele groene kaart mee te nemen. Een digitale variant of een zwart-wit print is dan voldoende. De politie kan via een centraal register controleren of je een geldige autoverzekering hebt afgesloten. Natuurlijk is het wel handig om een digitale variant of een zwart-wit print van je groene kaart mee te nemen.  

Gaat u met uw caravan naar het buitenland?
In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. Dit geldt niet in de volgende situatie:

  • U heeft een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kg.
  • U gaat naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.

Voor deze landen heeft u een aparte groene kaart nodig voor de caravan of aanhanger. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt de groene kaart voor uw caravan aanvragen bij uw tussenpersoon of bij ons.